9. 2000 Watts

“You may now apply (you may now apply)/ Your 3D glasses (your 3D glasses)
As we proceed (prepare for proceed)”
“Most használhatod a 3D-s szemüvegedet
Ahogy haladunk, készülj a folytatásra!”
2000 Watts intro

írta és zenéjét szerezte: Michael Jackson, Teddy Riley, Tyrese Gibson és J. Henson
producer: Michael Jackson és Teddy Riley
fő és háttérvokál: Michael Jackson
további háttérvokál és intro: Teddy Riley

Sok hallgató alig ismert rá Jackson hangjára a “2000 Watts”-on, amely egy óda a hangzáshoz (valamint a hangtechnikához), és bemutatja az énekes szokatlanul mély, bariton hangját. Sőt némi vita is kialakult akörül, hogy ez Jackson “természetes hangja”-e, vagy valamilyen módon digitálisan megváltoztatták. Teddy Riley és a hangmérnök, Stuart Brawley szerint azonban, ez valóban az igazi hangja. A “Speechless” fenséges tenor/falsetto boldogságát követve éles ellentétet nyújt, és így feltárja Jackson hangterjedelmét és sokoldalúságát (vokálisan és szövegezésében).

A “2000 Watts”-ot Riley és Tyrese Gibson írta az R&B énekes azonos című albumára; Jackson azonban beleszeretett a dal demojába, és Gibson készséggel átadta neki. A “2000 Watts” címéhez hűen teszteli a hangszóró berendezések erejét. “Kemény, ütős és kántálás-szerű”, jegyezte meg a New Music Express, “ez egy határozottan kiemelkedő rész. Minimális, indusztriális előadásmódjával, nyers megfelelője a ‘They Don’t Care About Us’-nak a HIStory-ról. A törzsi hangulat kihangsúlyozza, hogy ezen az albumon igazán jó a ritmus”.

Sokan valóban úgy emelik ki a dalt, mint az album egyik leghamarabb észrevehető és legenergikusabb tánczenéjét. “Jackson csodálatosan egyesül a ‘2000 Watts’-al”, írta a zenekritikus, Robert Hilburn, és úgy jellemezte a dalt, hogy “a tánczene terápiás erejének ünneplése, amely akár klubhimnusz is lehetne”. Futó pillantást vetve a dalszövegre, kitűnik a szexuális felhang is. A “2000 Watts”-ot erotikussá teszi a közvetítő hangja és gépi berendezése, ami megmutatja, milyen magával ragadó lehet a zeneszerzés.

(Copyright by Joseph Vogel, from Man in the Music: The Creative Life and Work of Michael Jackson)

MJ és Tyrese Gibson a 30. évfordulós ünnepségen 2001-ben, New Yorkban

A dal keletkezésének története szerint Michael meghívta Tyrese Gibsont egy kis jam-elésre az Invincible Project-hez. Ekkor fedezte fel MJ a “2000 Watts”-nak egy kidolgozatlan demoját. Tyrese elmagyarázta, hogy ez egy kimaradó szám a következő albumához. Michael azonban kiszagolta, hogy ez egy rejtett gyöngyszem (nem hiába Smelly volt a beceneve), és elkérte, mondván, hogy Ő tudna kezdeni vele valamit. Tyrese nagyon boldog volt, hogy Michael Jackson befejezi, amit elkezdett. Így MJ és Riley átdolgozta a felvételt, amíg a hangzás el nem nyerte a tetszésüket. Amikor Tyrese meghallotta a végső változatot, gyorsan átnevezte az új 2001-es albumát 2000 Watts-ra. A “2000 Watts”-ot egyébként eredetileg egy jótékonysági alapítvány ihlette, melynek ugyanez volt a neve, és ’97-ben alapították.
A “2000 Watts” helyett végül majdnem a “Shout” című kimaradó dal került fel az albumra (mert a “Shout”-ot kiütötte a “You Are My Life” – a ford.). Ez egy másik közös munka Teddy Riley-val, amelynek hasonlóan érdekes a vokális sávja (Michael nagyon gyorsan és szinte suttogva énekel benne). Elterjedt egy híresztelés, miszerint a “2000 Watts” tervezett kislemezének borítóján Michael látszott volna egy olyan helyiségben, ami tele van elektromossággal. (Olyasmi, mint amit egy tudományos múzeumban lehet látni.) Azonban a dalhoz végül nem készült kislemez.
forrás: http://michaeljacksonbeat.blogspot.hu/2008/07/track-9-2000-watts.html

3 2000 Watts

“We now prepare to take you to the next level”
“Most készülünk, hogy a következő szintre juss”

(dalszöveg a hídból)

A dal címe arra (is) utal, hogy a koncerteken használatos óriási hangfalak 2000 Wattosak. A szövegben nagyon sok szleng van. Lényegében hanggal és hangtechnikával kapcsolatos kifejezéseket sorol, melyek mögött szexualitással kapcsolatos jelentéstartalom rejlik.

Ahogy Vogel írja, vessünk egy futó pillantást a dalszövegre:

2000 Watts magyarul:

Fordította: Zsuzsi

Basszus, szoprán, sztereo kontroll, meddig mész el
Elég messzire ahhoz, hogy folyjon a dzsúzod1
Nyomd meg a play-t, ne állj le, forogj, túl meleg van
Érzed, hogy valóságos vagyok
Én vagyok minden amire csak szükséged van, szóval mondd csak mi az ábra

[Refrén]
2000 Watt, 8 Ohm, 200 Volt, igazán erős
Túl sok, kiégett a biztosíték
Vigyázz mit mondasz, nehogy túltölts
2000 Watt, 8 Ohm, 200 Volt, igazán erős
Túl sok, kiégett a biztosíték
Vigyázz mit mondasz, nehogy túltölts

3D, nagy sebesség, visszacsatolás, Dolby (könnyűvérű csaj)
Adj ki kettőt vagy hármat, amikor elérem, folytatni tudom, amíg el nem érem a csúcspontomat
Kompakt steelo, chico, lent, príma kis hölgy
A kicsike igazán ott akar lenni értem.

[Refrén]

[Rögtönzés a hídban]

[Refrén]

1 Ezt a sort úgy is lehet értelmezni, hogy a zene szétárad benned és felpörget, de lehet egy nyers, szó szerinti szexuális utalás is.
http://genius.com/Michael-jackson-2000-watts-lyrics/

2000 Watts:

1 thoughts on “9. 2000 Watts

  1. Visszajelzés: Tartalomjegyzék | Joseph Vogel: Ember a zenében

Hozzászólás